Gi mer penger!

Av Ståle Bjørnstad - 23.mar.2007 @ 12:36
Etter den tragiske hendelsen på Nannestad hvor en 16 åring ble drept, har det kommet mange gode forslag på hvordan slike hendelser kan unngås i fremtiden. Det snakkes om generell kompetanseheving av de barnevernsansatte, bedre flerkulturell forståelse innen etaten, raskere agerende fra etaten når konflikter oppstår o.s.v.

Alt dette høres meget bra ut, og vil sikkert være et bra supplement for de barnevernsansatte. Imidlertid er det slående hvor lite barnevernets arbeidsforhold og utfordringer og den meget viktige jobben de gjør, er på den generelle politiske agenda.

Har ingen sterk lobby

I disse dager holder SV landsmøte, og her er det blant annet fokus på barnehage, skole og CO2-kutt. Barn som har store problemer med å mestre hverdagen snakkes det mindre om. Senterpartiet har også hatt landsmøte, og gjennom avisene har jeg ikke klart å fange opp at disse barna fikk noe særlig oppmerksomhet. Politikerne kommer stort sett på banen når det er en alvorlig eller tragisk hendelse. Nå vil det helt sikkert komme argumenter fra den rødgrønne regjeringen at økningen i overføringene til kommunene skal sikre bedre arbeidsforhold for barnevernet, og at dette vil komme vanskeligstilte barn til gode. Den som lever får se, men jeg tror at økte midler for kommunene finner veien til helt andre sektorer enn barnevernet.


Problemet er at gruppen av barn som trenger støtte fra barnevernet ikke har noen sterk interessegruppe og derfor ingen som taler deres sak når regjeringen skal snekre sammen et budsjett. Pensjonister, uføretrygdede, skoler, universiteter har alle noen som står på barrikadene for deres gruppe.


Barn som er seksuelt misbrukt, barn som får lite eller ingen omsorg, barn som bankes opp av sine foreldre, barn som må klare seg på egenhånd fra morgen til kveld har svært få støttespillere. Deres foreldre, som i en hver normal familie passer på deres interesser, er jo ikke tilstede og kan derfor ikke bringe problemer som denne gruppen har frem for offentligheten.


Uendelig lang liste
Så vil noen sikkert stille spørsmål om hvorfor jeg som aksjemegler har noen mening om akkurat denne gruppen.

Jeg har en kone som har jobbet i barnevernet i mange år, og jeg har hørt om utallige tragiske hendelser hvor barn har blitt forsømt av samfunnet over lang tid.


Dette er barn i alderen mellom tre og fem år som over lang tid har fått for lite mat, og som på egenhånd må lete etter mat i huset. De har i perioder spist gammelt, muggent brød fra søpla som uteliggere i sitt eget hus. Det er barn som har vært seksuelt misbrukt fra de var tre år gamle. Det er barn som går i joggesko og sommerklær i minus 10 grader i januar. Det er barn som daglig opplever at deres mor blir banket opp av deres far i fylla. Det er barn som ser at deres mor blir truet med kniv av deres far. Det er barn som kommer hjem etter skolen, og finner sin mor sørpe full i senga.

Listen over disse tragiske skjebnene kan gjøres uendelig lang. Jeg tror at dersom disse sakene hadde blitt skrevet om i media, hadde politikerne skjønt at bevilgningene til barnevernet burde vært økt drastisk. I dag har barnevernet, i det store og hele, bare ressurser til å gå inn i de mest makabre sakene. Det er en enorm gruppe som skulle hatt hjelp og støtte, men som ikke får det.


Vi må støtte barnevernet
Kompetanseheving av barnevernet er bra, men jeg tror det er viktig å få med seg at de som jobber der i dag gjør en heroisk jobb. Selvfølgelig finnes det gode og dårlige arbeidere innen denne sektoren og (som over alt i samfunnet), men vi må støtte barnevernet for den gode jobben de gjør og ikke kritisere de når det en sjelden gang går feil.


Vi må øke bevilgningen til barnevernet. De som jobber der bør bli behandlet med respekt for den jobben de gjør. Politikerne skulle ha vært med barnevernsvakta i Oslo nå de er ute på jobb.

Da ville de sett skyggesiden av «verdens beste land å bo i».


Kommentarer:
Postet av: Hans Hansen

Et godt innspill fra en uventet kant.

23.mar.2007 @ 14:31
Postet av: Kell

En stor honnør til Ståle Bjørnstad som her benytter sin taletid på en strålende måte! Det er uhyre viktig at profilerte businessfolk står frem som seriøse støttespillere for svake grupper - da får nemlig også andre, som gjerne vil ligne på folk som Bjørnstad, lyst til å følge deres eksempel. Jeg arbeider i USA, og blir gang på gang overrasket over mine amerikanske kolleger, som er ledere i et stort selskap i en ikke spesielt "soft" bransje. Disse overrasker med et genuint engasjement for å hjelpe svake grupper. De sitter i styrene for veldedige organisasjoner, bruker kvelder til å hjelpe til med f.eks. undervisning av underpriviligerte mennesker, arrangerer innsamling av julegaver og materiell til skolestart til fattige barn, og jobber meget seriøst for at vår bedrift skal støtte de riktige gode formål, der pengene går direkte til dem som trenger dem, og ikke til sosietsarrangementer der bare en brøkdel av pengene går til dem som trenger dem. Selv om amerikansk businesskultur er gammeldags på mange måter, ligger den langt foran den norske på dette området.

24.mar.2007 @ 05:01
Postet av: Dag

Bra skrevet Ståle! Dette vet jeg godt, men glemmer fort at det er så mange barn som har det rett og slett forferdelig. Rundt 200.000 barn gruer seg til jul fordi foreldrene drikker, slåss og krangler. 200.000 er fryktelig mange, men det er et offentlig tall så jeg kan ikke annet enn å tro at noenlunde korrekt. Vet om noen politikere som engasjerer seg veldig rundt dette problemet, men de sitter ikke i regjering lengre. Media er heller ikke interessert i disse sakene med de politikerne som "står i front for barna".

På tide at også sosialistene tar innover seg dette problemet. Barnevernet trenger både penger og kompetanseheving!

24.mar.2007 @ 17:12
Postet av: Fattiglus

Det kunne vert interessant å vite hvor stor prosent, eller hvor mye aksjemelger og lønnstopp Ståle Bjørnstad har brukt av egne penger på å hjelpe barnevernsbarn eller andre vanskeligstilte?

25.mar.2007 @ 17:53
Postet av: MM - du tar feil Dag - det er ikke 200 000

Dette er en viktig sak, men den er altfor viktig til å belegges med tull. De 200 000 barna er en myte. Les mer om dette her:
http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=1227&id=2312200618214226595&magasin=ja

26.mar.2007 @ 16:09
Postet av:

Bjørnstad betaler vel skatt av de pengene han har tent og derfor stöttet det norske samfunnet.

26.mar.2007 @ 21:33

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4986593

Ståle Bjørnstad

Ståle Bjørnstad er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Han er nå meglersjef hos Handelsbanken Capital Markets. Han kom til finansmiljøet som it-analytiker hos det daværende største meglerhuset i Norge, Alfred Berg. Han ble ansett som en av de mest anerkjente it-analytikere i Norge og han ble senere analysesjef i Alfred Berg. I 2001 ble han headhuntet til DnB Nor Markets som it-analytiker, der han ledet meglerbordet i tre år, før han gikk til Handelsbanken.

hits