Trenger ikke Pompel og Pilt

Av Ståle Bjørnstad - 16.mai.2006 @ 12:09

NRK-journalist Ebbe Ording hadde et økonomiprogram på TV på 80-tallet hvor han så rett inn i kameraet og stilte følgende spørsmål: «Renten ? går den opp eller går den ned?»

Jeg kan i dag ikke erindre om Ebbe Ording, som førøvrig ble verdensberømt og skremte vettet av mange barn i Norge med TV-serien om de to reparatørene Pompel og Pilt, kom med noe konkret svar. Imidlertid har mange investorer spurt seg selv det samme spørsmålet vedrørende aksjemarkedet de siste dagene: Går det opp eller går det ned?

Vi i DnBNOR mener at nedgangen de siste dagene er en naturlig korreksjon etter en fantastisk oppgang på Oslo Børs de siste to årene. OBX-indeksen har steget 19 prosent siden 1. januar 2006, og 57 prosent de siste 12 månedene. Etter en slik kraftig oppgang er det ikke unaturlige at markedet tar en pust i bakken. Svekkelsen av dollaren mot norske kroner var en utløsende årsak til kursfallet samtidig som råvareprisene tok telling, men vi tror nok at markedet hadde et ønske om gevinstsikring og at dette var like viktig som en svekket dollar.

I denne sammenheng er det å bemerke at dollaren styrket seg vesentlig utover dagen i går, samtidig som Oslo Børs fortsatte å falle. Alt i alt har dette vært tilstrekkelig til at OBX-indeksen på Oslo Børs har falt 8 prosent siden torsdag.

Vi tror imidlertid fortsatt på gode tider for investorene på børsen. Oljeprisen er fremdeles på historiske nivåer, selv om den har falt tilbake sammen med svekkelsen i råvaremarkedene. Imidlertid er det få tegn som tyder på at denne skal kollapse med det første.

Selvfølgelig kan oljeprisen falle fra dagens nivå på like under USD 70 per fat, men selv på USD 50 per fat vil pengene renne inn i oljeselskapenes kasser, som igjen vil deles ut i saftige utbytter. Med en oljepris på over USD 50 per fat vil det også være betydelig med arbeid for oljeservice- og rig selskapene notert på Oslo Børs, og derfor vil selskapene fortsette å rapportere gode tall. Selvfølgelig vil Oslo Børs i en periode utvikle seg svakere dersom oljeprisen kommer ned mot USD 50, men på lengre sikt er USD 50 mer enn godt nok for å holde aktiviteten og inntjeningen på et høyt nivå.

En annen faktor som skaper trygghet for det neste året på Oslo Børs er de generelle inntjeningsestimatene for de børsnoterte selskapene. 53 prosent av selskapene som har rapportert tall for Q106 har slått analytikernes forventninger, mens 22 prosent har rapportert i linje med forventningene. Bare 25 prosent har skuffet markedet. Det har medført at inntjeningsestimatene på 12m rullerende basis har økt med 13 prosent siden 1. januar 2006, og det tyder jo helt klart på at oppgangen i år har støtte i resultatforbedringer.

Nå kan det jo argumenters at oljerelatert industri er en viktig årsak til inntjeningsveksten, men dersom vi bare ser på selskaper som ikke er relatert til oljesektoren har inntjeningsestimatene på 12m rullerende basis økt med 9 prosent. Med en estimert EPS-vekst for OSEBX-selskapene for 2006 på 15 prosent, tror DnB NOR Markets at markedet fremdeles har en del å gå på.

Sist, men ikke minst viser den globale økonomien sunnhetstegn med god oppgang på alle kontinenter. Kina fortsetter å vise BNP-vekst rundt 10-tallet, nøkkeltallene fra tysk økonomi er i bedring og USA rapporterer sterke makrotall, selv om handelsunderskuddet bekymrer. Det er svært få negative signaler fra den store verden. Kombinert med en norsk økonomi i godt driv skulle det gi positive bidrag til kursutviklingen på Oslo Børs.

I motsetning til Ordings barneskrekkfilm «Pompel og Pilt» trengs det ingen reparatører på Oslo Børs på kort til mellomlang sikt. Selv om vi får korreksjoner, så tror DnB NOR Markets på fortsatt godt aksjemarked drevet av høy oljepris, lav rente og stabil verdensøkonomi.


Kommentarer:
Postet av: Vind

Bra artikkel:)

16.mai.2006 @ 15:49
Postet av: Jenny

Ryddig fremstilling. Følte jeg lærte noe og det er alltid godt. NA24 må holde på slike innlegg, det bedrer lysten til å stikke innom.
God 17 mai til alle sammen.

17.mai.2006 @ 02:22
Postet av: Arnfinn Christensen

Vil ikke en stadig økende energimangel og oljepris etterhvert legge en demper på verdensøkonomien? Jeg lurer også på om Irans planer for en oljebørs der det betales i Euro (og etterhvert kanskje kinesisk valuta) vil være ett av mange trekk som kan sette dollaren i forlegenhet slik at den amerikanske seddeltrykke-økonomien faller sammen under vekten av et handelsunderskudd på 4 - 5 tusen milliarder dollar. Jeg er ikke økonom, men opptatt av energispørsmål.

20.mai.2006 @ 10:44
URL: http://lorg.net
Postet av: Erik Weydahl

Kina har fremdeles en BNP på mellom 8 og 10%. Dette betyr at Norge ikke vil få inflasjonen som vi sårt trenger. På en annen side er lønsveksten i Kina over 10% pr år, så det er kun tidsspørsmål når dette landet tar igjen Korea og Japan. Jeg tror at i løpet av 10 år vil prisene i Kina være ca 20% under Korea. Hvis vi ser i et 40 års perspektiv har Japan og Korea kommet opp på Europeiske priser. Japan har passert Europa.Jeg tror som Bjørnstad at den nedgangen vi har hatt siste uke, er forbigående, og at vi snur opp på mandag.

20.mai.2006 @ 17:15

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1289100

Ståle Bjørnstad

Ståle Bjørnstad er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Han er meglersjef hos DnB NOR Markets og innehar dermed en av de viktigste stillingene i det norske finansmiljøet. Han kom til finansmiljøet som it-analytiker hos det daværende største meglerhuset i Norge, Alfred Berg. Han ble ansett som en av de mest anerkjente it-analytiker i Norge og han ble senere analysesjef i Alfred Berg. I 2001 ble han headhuntet til DnB NOR Markets som it-analytiker. Der har han ledet meglerbordet de siste tre årene.

hits