Gi mer penger!

Av Ståle Bjørnstad - 23.mar.2007 @ 12:36 - Kommentér
Etter den tragiske hendelsen på Nannestad hvor en 16 åring ble drept, har det kommet mange gode forslag på hvordan slike hendelser kan unngås i fremtiden. Det snakkes om generell kompetanseheving av de barnevernsansatte, bedre flerkulturell forståelse innen etaten, raskere agerende fra etaten når konflikter oppstår o.s.v.

Alt dette høres meget bra ut, og vil sikkert være et bra supplement for de barnevernsansatte. Imidlertid er det slående hvor lite barnevernets arbeidsforhold og utfordringer og den meget viktige jobben de gjør, er på den generelle politiske agenda.

Har ingen sterk lobby

I disse dager holder SV landsmøte, og her er det blant annet fokus på barnehage, skole og CO2-kutt. Barn som har store problemer med å mestre hverdagen snakkes det mindre om. Senterpartiet har også hatt landsmøte, og gjennom avisene har jeg ikke klart å fange opp at disse barna fikk noe særlig oppmerksomhet. Politikerne kommer stort sett på banen når det er en alvorlig eller tragisk hendelse. Nå vil det helt sikkert komme argumenter fra den rødgrønne regjeringen at økningen i overføringene til kommunene skal sikre bedre arbeidsforhold for barnevernet, og at dette vil komme vanskeligstilte barn til gode. Den som lever får se, men jeg tror at økte midler for kommunene finner veien til helt andre sektorer enn barnevernet.


Problemet er at gruppen av barn som trenger støtte fra barnevernet ikke har noen sterk interessegruppe og derfor ingen som taler deres sak når regjeringen skal snekre sammen et budsjett. Pensjonister, uføretrygdede, skoler, universiteter har alle noen som står på barrikadene for deres gruppe.


Barn som er seksuelt misbrukt, barn som får lite eller ingen omsorg, barn som bankes opp av sine foreldre, barn som må klare seg på egenhånd fra morgen til kveld har svært få støttespillere. Deres foreldre, som i en hver normal familie passer på deres interesser, er jo ikke tilstede og kan derfor ikke bringe problemer som denne gruppen har frem for offentligheten.


Uendelig lang liste
Så vil noen sikkert stille spørsmål om hvorfor jeg som aksjemegler har noen mening om akkurat denne gruppen.

Jeg har en kone som har jobbet i barnevernet i mange år, og jeg har hørt om utallige tragiske hendelser hvor barn har blitt forsømt av samfunnet over lang tid.


Dette er barn i alderen mellom tre og fem år som over lang tid har fått for lite mat, og som på egenhånd må lete etter mat i huset. De har i perioder spist gammelt, muggent brød fra søpla som uteliggere i sitt eget hus. Det er barn som har vært seksuelt misbrukt fra de var tre år gamle. Det er barn som går i joggesko og sommerklær i minus 10 grader i januar. Det er barn som daglig opplever at deres mor blir banket opp av deres far i fylla. Det er barn som ser at deres mor blir truet med kniv av deres far. Det er barn som kommer hjem etter skolen, og finner sin mor sørpe full i senga.

Listen over disse tragiske skjebnene kan gjøres uendelig lang. Jeg tror at dersom disse sakene hadde blitt skrevet om i media, hadde politikerne skjønt at bevilgningene til barnevernet burde vært økt drastisk. I dag har barnevernet, i det store og hele, bare ressurser til å gå inn i de mest makabre sakene. Det er en enorm gruppe som skulle hatt hjelp og støtte, men som ikke får det.


Vi må støtte barnevernet
Kompetanseheving av barnevernet er bra, men jeg tror det er viktig å få med seg at de som jobber der i dag gjør en heroisk jobb. Selvfølgelig finnes det gode og dårlige arbeidere innen denne sektoren og (som over alt i samfunnet), men vi må støtte barnevernet for den gode jobben de gjør og ikke kritisere de når det en sjelden gang går feil.


Vi må øke bevilgningen til barnevernet. De som jobber der bør bli behandlet med respekt for den jobben de gjør. Politikerne skulle ha vært med barnevernsvakta i Oslo nå de er ute på jobb.

Da ville de sett skyggesiden av «verdens beste land å bo i».


Ståle Bjørnstad

Ståle Bjørnstad er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Han er nå meglersjef hos Handelsbanken Capital Markets. Han kom til finansmiljøet som it-analytiker hos det daværende største meglerhuset i Norge, Alfred Berg. Han ble ansett som en av de mest anerkjente it-analytikere i Norge og han ble senere analysesjef i Alfred Berg. I 2001 ble han headhuntet til DnB Nor Markets som it-analytiker, der han ledet meglerbordet i tre år, før han gikk til Handelsbanken.

mars 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31  
             
hits